Kelime Ara?

Bilim nedir

Bilim nedir, bilim ne demek, bilim anlamı, bilim sözlük anlamı ve açıklaması,
BİLİM ARAŞTIRMA BULGULARINA DAYANARAK, NEDEN -SONUÇ NİTELİĞİNDE İLİŞKİLER BULMAYA ÇALIŞAN, OLAY VE OLGULARI YÖNTEMLERE DAYALI OLARAK ÇÖZÜMLEYİP GENELLEMELERE ULAŞMAYA ÇALIŞAN SİSTEMATİK BİLGİLER BÜTÜNÜDÜR.

BAŞLICA BİLİM DALLARI
- ASTRONOMİ VE FİZİK
- KİMYA
- MATEMATİK VE GEOMETRİ
- TIP
- BİYOLOJİ
- SOSYOLOJİ
- SİYASET BİLİMİ
- PSİKOLOJİ
- ANTROPOLOJİ

BİLİM NEYLE UĞRAŞIR
BİLİMİN ASİL UĞRASI ALANI DOĞA OLAYLARIDIR. BURADA DOĞA OLAYLARINI EN GENEL KAPSAMIYLA ALGILIYORUZ. YALNIZCA FİZİKSEL OLGULARI DEĞİL, SOSYOLOJİK, PSİKOLOJİK, EKONOMİK, KÜLTÜREL VB. BİLGİ ALANLARININ HEPSİ DOĞA OLAYLARIDIR. ÖZETLE, İNSANLA VE ÇEVRESİYLE İLGİLİ OLAN HER OLGU BİR DOĞA OLAYIDIR. İNSANOĞLU, BU OLGULARI BİLMEK VE KENDİ YARARINA YÖNLENDİRMEK İÇİN VAROLUŞUNDAN BERİ TÜKENMEZ BİR TUTKUYLA VE SABIRLA UĞRAŞMAKTADIR.

BAŞKA CANLILARIN YAPAMADIĞINI VARSAYDIĞIMIZ BU İSİ, İNSANOĞLU AKLIYLA YAPMAKTADIR.

BİLİMİN GÜCÜ
BİLİM, YÜZYILLAR SÜREN BİLİMSEL BİLGİ ÜRETME SÜRECİNDE KENDİ NİTELİĞİNİ, GELENEKLERİNİ VE STANDARTLARINI KOYMUŞTUR. BU SÜREÇTE, ÇAĞDAŞ BİLİMİN DÖRT ÖNEMLİ NİTELİĞİ OLUŞMUŞTUR: ÇEŞİTLİLİK, SÜREKLİLİK, YENİLİK VE AYIKLANMA. SİMDİ BUNLARI KISACA AÇIKLAMAYA ÇALISALIM.

ÇEŞİTLİLİK: BİLİMSEL ÇALIŞMA HİÇ KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİLDİR, HİÇ KİMSENİN İZNİNE BAĞLI DEĞİLDİR. BİLİM HERKESE AÇIKTIR. İSTEYEN HER KİŞİ YE DA KURUM BİLİMSEL ÇALIŞMA YAPABİLİR. DİL, DİN, İRK, ÜLKE TANIMAZ. BÖYLE OLDUĞU İÇİN, İLGİLENDİĞİ KONULAR ÇEŞİTLİDİR; BU KONULARA SİNİR KONULAMAZ. HATTA, BU KONULAR SAYILAMAZ, SINIFLANDIRILAMAZ.

SÜREKLİLİK: BİLİMSEL BİLGİ ÜRETME SÜRECİ HİÇBİR ZAMAN DURMAZ. KRALLAR, İMPARATORLAR VE HATTA DİNLER YASAKLAMIŞ OLSALAR BİLE, BİLGİ ÜRETİMİ HİÇ DURMAMIŞTIR; BUNDAN SONRA DA DURMAYACAKTIR.

YENİLİK: BİR EVRİM SÜRECİ İÇİNDE HER GÜN YENİ BİLİMSEL BİLGİLER, YENİ BİLİM ALANLARI ORTAYA ÇIKMAKTADIR. DOLAYISIYLA, BİLİME, HERHANGİ BİR ANDA TEKNİĞİN VERDİĞİ EN İYİ İMKANLARLA GÖZLENEBİLEN, DENENEBİLEN YE DA VAR OLAN BİLGİLERE DAYALI OLARAK USAVURMA KURALLARIYLA GEÇERLİĞİ KANITLANAN YENİ BİLGİLER EKLENİR.

AYIKLANMA: BİLİMSEL BİLGİNİN GEÇERLİĞİ VE KESİNLİĞİ HER AN, İSTEYEN HERKES TARAFINDAN DENETLENEBİLİR. BU DENETİM SÜRECİNDE, YANLIŞ OLDUĞU ANLAŞILAN BİLGİLER KENDİLİĞİNDEN AYIKLANIR; YERİNE YENİSİ KONULUR.

BİLİMSEL BİLGİNİN ÖZELLİKLERİ
* BİLİM OLGUSALDIR. OLGUSAL OLMAK DEMEK BİLİMİN GÖZLENEBİLİR OLGULARA DAYANMASI DEMEKTİR.
* BİLİM MANTIKSALDIR. ARAŞTIRMA SONUÇLARININ KENDİ İÇERİSİNDE TUTARLI OLMASI GEREKİR.
* BİLİM GENELLEYİCİDİR. BİLİM TEK TEK OLGULARLA DEĞİL OLGU TÜRLERİYLE UĞRAŞIR.
* BİLİM NESNELDİR (OBJEKTİF). BİLİMSEL BİLGİ, BİREYİN KİŞİSEL GÖRÜSÜNDEN BAĞIMSIZDIR.
* BİLİM ELEŞTİRİCİDİR.

BİLİMİN DEĞERİ
BİLİM, DOĞAL VE SOSYAL GERÇEKLİĞİN DAHA İYİ ANLAŞILMASINI VE BELİRLİ ÖLÇÜDE DE OLSA DENETLENMESİNİ SAĞLAR. TOPLUMUN İTİCİ GÜCÜNÜ, ÜRETİM BİÇİMİNİ VE GELİŞMESİNİ BELİRLER. BİR TOPLUMUN BİLİM DÜZEYİ, ONUN GERİ, AZ GELİŞMİŞ YE DA GELİŞMİŞ OLDUĞUNUN ÖLÇÜTÜDÜR.

BİLİM ÜÇ BAKIMDAN DEĞERLİDİR:
1. BİLİMİN HER ŞEYDEN PRATİK BİR DEĞERİ VARDIR. BAŞKA BİR DEYİŞLE BİLİM BİZE HEM BİREYSEL VE HEM DE TOPLUMSAL YAŞANTIMIZDA, TEKNOLOJİ YOLUYLA BÜYÜK YARARLAR SAĞLAR. BİLİM SAYESİNDE TEKNOLOJİ ÜRETEN İNSAN, DÜNYADAKİ YAŞANTISININ SÜRESİNİ UZATABİLİR, TEMEL PROBLEMLERİNİ ÇÖZEBİLİR, YAŞAMINI NİTELİKSEL OLARAK VE MANEVİ BAKIMDAN GELİŞTİRİLEBİLİR. BİLİM BUNDAN DOLAYI, BİR TOPLUMUN İTİCİ GÜCÜDÜR. TOPLUMUN ÜRETİM TARZINI VE İTİCİ GÜCÜNÜ BELİRLER.

2. ENTELEKTÜEL DEĞERİ VARDIR. YANİ BİLİM İNSANİN BİLME İSTEĞİNİ, MERAKİNİ TATMİN EDER. İNSANA EVRENİ ANLAMA OLANAĞI SAĞLAR. İNSAN BİLİM SAYESİNDE DOĞAL VE TOPLUMSAL GERÇEKLİĞİ ANLAYABİLİR.

3. AHLAKİ DEĞERİ VARDIR. BUNA GÖRE BİLİM İNSANA BELİRLİ BİR DÜNYA GÖRÜSÜ OLUŞTURMA, BELLİ İLKELERE GÖRE DÜŞÜNME, DÜNYAYA BİLİMİN SAĞLADIĞI VERİLERE GÖRE BAKMA OLANAĞI VERİR. YANİ BİLİM İNSANLARA BİLİMSEL BİR ZİHNİYET KAZANDIRIR. BİLİMSEL ZİHNİYET İSE, İNSANLARA DÜRÜST VE TARAFSIZ OLMAYI, KARŞILAŞILAN PROBLEMLERİ SABIRLI, AYRINTILI VE UZAK GÖRÜŞLÜ BİR BİÇİMDE ELE ALMAYI ÖĞRETİR Kİ BUNLAR AHLAK VE ERDEMİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ ARASINDADIR.

BİLİMSEL ZİHNİYETİN, İNSANLARIN DAHA ERDEMLİ VE YÜKSEK AHLAKLI OLMALARINI SAĞLAYACAĞINI DÜŞÜNMEK BOS BİR HAYAL DEĞİLDİR. YASAN SAHİP OLABİLECEĞİ BİLİMSEL ZİHNİYET YOLUYLA HEM KİŞİSEL YASAYIŞINI VE HEM DE TOPLUMSAL YASAYIŞINI DÜZENLEYEBİLİR; İNSAN BU SAYEDE, İÇİNDE YASADIĞI TOPLUM İÇİN ÇALIŞMAYI ÖĞRENEBİLİR.

BİLİM TARİHİ NEDİR?
BİLİM TARİHİ KISACA BİLİMİN DOĞUŞ VE GELİŞME ÖYKÜSÜDÜR. AMACI NESNEL BİLGİNİN ORTAYA ÇIKMA, YAYILMA VE KULLANILMA KOŞULLARINI İNCELEMEKTİR.

BİLİM ÇOĞU KEZ SANILDIĞI GİBİ İLK DEFA NE RÖNESANS’TAN SONRA, NE DE BATİ DÜNYASINDA ORTAYA ÇIKMIŞTIR. BİLİM; İNSANLIĞIN KAFA ÜRÜNÜDÜR. KÖKLERİ İLKEL TOPLUMLARIN YAŞAMINA KADAR UZANIR.

BİLİMSEL YÖNTEM
AMACI EVRENİ ANLAMAK VE AÇIKLAMAK OLAN BİLİMİN, BU AMACA ULAŞMAK İÇİN İZLEDİĞİ YOLA BİLİMSEL YÖNTEM ADİ VERİLİR. BİLİMSEL YÖNTEM, BİLİM ADAMLARININ ORTAKLASA OLARAK KULLANDIKLARI BELİRLEME VE AÇIKLAMA YOLLARINI KAPSAYAN BİR SÜREÇTİR.
İLİM
Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi - ilim

Diğer Sorular

Cahil nedir

Kreasyon nedir

Müsavi nedir

ıntranet nedir

Akustik nedir



Müsaade nedir, şark nedir, Medeni nedir, Despot nedir, Bildiri nedir, Dejenere nedir, Parlak nedir, Argo nedir, Amele nedir, Botanik nedir, Boykot nedir, Haya nedir, Portre nedir, Müsamaha nedir, Hibe nedir, ütopik nedir, Faça nedir, Saksı nedir, Rozet nedir, Kamera nedir, Akseptans nedir, Bolluk nedir, Encoder nedir, Kombinasyon nedir, Hakkaniyet nedir, Acındırmak nedir, Empoze etmek nedir, Seans nedir, Rüzgâr nedir, Aktivite nedir, Ufuk nedir, Düşünce nedir, Olumsuz cümle nedir, Labirent nedir, Start nedir, Global nedir, Cetvel nedir, Kadim nedir, Vuslat nedir, Fahri nedir, Karbon nedir, Performans nedir, Asır nedir, Ahize nedir, Kehribar nedir, Sözleşme nedir, Soy ağacı nedir, Maç nedir, Zevat nedir, Rampa nedir, Macun nedir, Imlâ nedir, Dizayn nedir, Suratlı nedir, Düdüklemek nedir, Kümülâtif nedir, Empati nedir, Selef nedir, Baht nedir, Aksama nedir, Yevmiye nedir, Okumak nedir, Gayrimenkul nedir, Trend nedir, Sodyum nedir, Müteahhit nedir, Avans nedir, Bütçe nedir, Gebeş nedir, Dam nedir, Hükümsüzlük nedir, Arkeoloji nedir, Jübile nedir, ınterrupt nedir, Partner nedir, Nikel nedir, Niza nedir, Mübah nedir, Groupware nedir, Marjinal nedir, şehir nedir, Gurme nedir, Hükümet konağı nedir, Sempatizan nedir, Microwave nedir, Rezervasyon nedir, Râbıta nedir, Analiz nedir, Farz nedir, Görev nedir, Mühür nedir, Elîm nedir, Egoist nedir, Reel nedir, Adapte nedir, Fakir nedir, ümmi nedir, Bayılmak nedir, Anons nedir, Saloz nedir,

Soru: Bilim nedir - bilim nedir, bilim ne demek, bilim anlamı nedir, - Yayın Tarihi : 4 yıl önce - 1 Bilim nedir

Bilim nedir, bilim ne demek, anlami.net sitemizde tüm resimli çengel bulmaca, kare bulmaca ve diğer bulmaca sorularını bulabilir ve arama bölümünden bulmaca cevapları ulaşabilirsiniz bulmaca çözerken bilmediğiniz cevaplara ulaşarak bunları öğrenebilir ve kendinizi geliştirebilirsiniz ayrıca bulmaca çözmek Alzheimer riskinizi azaltır, Stresi azaltır, Sözlü becerileri geliştirir, Sosyalleşmenizi sağlar. bulmaca cevapları, kelime bulmaca, çengel bulmaca, kare bulmaca, halka bulmaca, bulmaca oyunları, cevapları, cevabı, eş anlamlısı, halk dilinde, halk ağzı, ne denir, parası, para birimi, mecaz, gazetesi, eski dil, eski dilde, bulmaca sözlüğü, mecazen, simgesi, imi, bir tür, tersi, karşıtı, kısa, bir, resimdeki, artist, yazar, oyuncu, sanatçı, mecazi, bulmaca, bulmacada, sözlüğü, anlamı, nedir, 2 3 4 5 6 7 8 9 harfli, ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım, aralık, kim milyoner olmak ister soruları ve cevapları,