Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Otel:
Yapısı, donanımı, konforu, müşteriye sunduğu hizmetin kalitesi gibi elemanlarıyla, uygar bir insanın arzu ettiği nitelikte, geçici konaklama, yeme-içme ve eğlence gereksinimlerini bir ücret karşılığında sağlayan konaklama tesisi.
Yolcuların konaklayıp, bir süre kaldıkları yerlerdir. Bugünkü anlamıyla ilk oteller 1634 te Londra da, 1667 de de Paris te açılmıştır.
Fakat otelciliğin bir endüstri kolu halinde gelişmesi, 20. yüzyılda olmuştur. İnsanların seyahatlere gittikçe daha çok çıkmaları, turizm faaliyetinin yaygınlaşması, taşıt araçlarının çoğalıp modernleşmesi, otelciliğin büyük çapta genişlemesini temin etmiştir.
1830 dan sonra Batı ülkelerinde toplu halde tertiplenen hafta sonu gezileri de, bu yolda ileri doğru olumlu bir adım olmuştur. Çok ve iyi otellerin bulunduğu merkezlerin daha çok turist çekmesi de, bu alandaki çabaları teşvik etmiştir. Bugün Amerika ve ileri Batı ülkelerinde otelcilik tam bir sanayi kolu şeklinde çalışmakta, bu işe milyarlarla ifade edilen yatırımlar yapılmaktadır. Hatta dev otelcilik şirketleri, yabancı ülkelerde dahi yatırımlara kalkışmaktadırlar.
Bugünkü anlamıyla otelcilik, müşteriye konfor, temizlik, iyi yetişmiş personel ve eğlence temin etmek demektir. Eskiden misafirhane denilen yerler, zamanla otel ismini almıştır. Selçuklularla başlayıp Osmanlılar zamanında da devam eden hanlar ve kervansaraylar. Anadolu’nun pekçok yerinde bu maksatla inşa edilmişti. Daha insani anlayışla, yardımlaşma ve koruma düşüncelerinin hakim olduğu han ve kervansaraylar, Anadolu’daki ilk oteller olarak kabul edilir
. Hanlar büyük yerleşim merkezlerinde, kervansaraylar ticari yollar üzerinde yapılırdı. Buralarda, hasta ve fakir yolcuların tedavileri dahil bütün ihtiyaçları, üç gün parasız karşılanırdı. O günlerden kalan kervansaraylar, günümüzde tarihi eser olarak muhafaza edilmektedir.
İngiltere ve Avrupa’da, han ve kervansaraylara benzer yerlere on beşinci yüzyıldan itibaren rastlanmaktadır. Bunlar çok iptidai olup, bir nizama bağlanmış değillerdi. Avrupa’da 18. asırdan itibaren, Fransızca hostel’den hotel kelimesi kullanılmaya başlandı. Dünyada lüks olarak ilk otel 1829 da Boston’da açıldı. Tremont House adındaki bu otelde müşteriler için tek odalar tahsis edilmişti. Anahtarı müşteriye verilen bu odalar, ceviz mobilya ile süslenmişti. Aydınlatma olarak mum yerine havagazı kullanılıyordu. Bu otel 18. asrın sonuna kadar, dünyadaki bütün lüks otellere örnek oldu.
1896 yılında New York’ta açılan Waldorf-Astoria isimli otel ise, zenginlere hitap eden çok lüks bir oteldi. 1907 yılında Boston’da açılan otel odalarına ilk defa banyo kondu. Yirminci yüzyılda otelcilik sahasında büyük gelişmeler oldu. Dünyanın pekçok yerinde büyük lüks oteller yapıldı. İşletmeleri için lüzumlu personelin yetiştirildiği okullar açıldı. Bütün ülkelerde iç ve dış turizmin gelişmesiyle otelcilik bir endüstri halini aldı. Oteller genel olarak insanların çok uğradığı gar, fuar ve panayırlara yakın yerlerde açılır.
Otelin bulunduğu yerin yola bağlantılı olması, arabalara park imkanının bulunması, sağlık merkezi ve okul girişlerinin çakıştığı yerlerde bulunmaması, aranılan diğer hususlardır. Türkiye’de, şimdiki manada oteller 1950’den sonra gelişmeye başladı. Otellerin personeli, otelcilik okulu ile otelcilik ve turizm eğitim merkezlerinde yetiştirilir. Otelcilik Okulu 1965’te Ankara’da, 1967’de İstanbul’da açıldı.
Bu okulların adı 1974 yılında Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi olarak değiştirildi. Daha sonra Türkiye’nin İzmir, Adana, Tekirdağ, Antalya, Urfa, Bursa, Rize, Ordu gibi değişik illerinde Turizm eğitimi yapan okullar açıldı. Bu okullara ortaokul mezunları imtihanla alınır, üç yıl mesleki eğitim gösterilir. Teorik dersler okulda gösterildikten sonra, bakanlığın tespit ettiği turistik otellerde pratik dersler yapılır. Ayrıca Turizm Yüksek okullarında da üniversite ayarında eğitim verilmektedir.
Dünyada yatak sayıları 500’den fazla olan bazı oteller: MGM Grand (Las Vegas) Palaza, Regency, Carlyl, Pierre, Gotham ve St. Regis (New York), Ambassador West, Palmer House Towers (Chicago), Fairmont, Mark Hopkins St. Francis (San Fransisco), Connaught, Claridgés, Savay, Rita (Londra), Bristol, Rita, Lancaster, Plaza-Athénée (Paris), Place, Rita (Madrid), Gritti Palace, Royal Danieli
(Venedik), Intercontinental (Viyana), Vierjahreszieten, Atlantic (Hamburg), Hilton, GrandeBretagne (Atina), Hilton, Sheraton, Büyük Tarabya, Etap Marmara (İstanbul), Büyük Efes (İzmir), Okura, Imperial (Tokyo), Mandarin, Peninsula (Hong Kong), Chateu Camplain, Queen Elizabeth (Montreal), El Presidente (Mexico City).
Butik otel nedir?Yapısal özelliği, mimari tasarımı, tefriş, dekorasyon ve kullanılan malzemesi yönünden özgünlük arz eden, işletme ve servis yönünden üstün standart ve yüksek kalitede, deneyimli veya konusunda eğitimli personel ile kişiye özel hizmet verilen ve aşağıda belirtilen nitelikleri taşıyan en az on odalı otellerdir:
a) Modern, reprodüksiyon, antika gibi özelliği olan mobilya ve malzemeler ile tefriş ve dekorasyon,
b) Beş yıldızlı otel odaları için belirlenen nitelikleri taşıyan konforlu odalar,
c) Kapasiteye yeterli kabul holü, kahvaltı salonu, oturma salonu,
d) Yönetim odası,
e) Alakart lokanta,
f) Genel mahallerde klima sistemi,
g) Yirmidört saat oda servisi,
h) Çamaşır yıkama ve kuru temizleme hizmeti,
j) Otopark hizmeti,
k) Odalara, müşteri tarafından seçilen en az bir adet günlük gazete servisi.
Butik otelleri, her köşesi birbiriyle aynı olan otelllerden ayıran en büyük özellik, her birinin kendine özgü mimariye ve dekorasyona sahip olması. Farklılık, sıcaklık ve samimiyet, butik otellerin stillerini oluşturan anahtar kelimelerdir. Butik oteller, kendi ihtiyaçlarını yüksek standartlarda karşılamak isteyen misafirlerine niş bir hizmet verebilen gelişmiş evleri tarif eder. Klasikleşen standartların içine hapsolmaması bir butik otelin en önemli özelliğidir. Her odasında farklı bir temayı anlatan butik otellerin benzersiz dekorasyonu, alışılan resort anlayışının dışına çıkıyor.
Tarihi detayları, zerafet ve modernizmle buluşturmayı başaran butik otellerin her biri, dekorasyonuyla fark yaratıyor. Konuklarına, başka bir yerde yaşayamayacakları bir seyahat tecrübesi yaşatmayı amaçlayan butik otellerin hepsinde kendine has bir hikaye ve tasarım saklıdır. Otelin dekorasyonunda kullanılan objelerin özgünlüğünden, tercih edilen malzemelerin özelliğine kadar her detayı özenle seçilen bir anlayış hakimdir. Sürekli vurgulanan kişiye özel hizmet ise butik otelin çıkış noktalarından bir tanesi. 5 yıldızlı bir otelin sahip olduğu üst standartların hepsini bünyesinde barındıran butik otellerde bilgi birikimi ve hizmet anlayışı da üst düzeydir.
Bir butik otelde esas olan konuklarına hiç zorlamadan evinde gibilik duygusu yaşatmak ve kişiye özel hizmet verebilmek. Misafirlerine eksiksiz bir deneyim sunmayı hedefleyen butik otellerin temelde en büyük farkı konuklarına şıklık ve konforu bir arada sunarak, kişiye özel hizmet vermesi. Müşteri anlayışından ziyade misafir anlayışıyla hizmet veren butik oteller, güler yüzlü çalışanları, samimi ortamı ve eksiksiz sunumuyla ön plana çıkıyor. Her ne kadar lüks olsa da bir şeylerin eksik olduğu hissi veren büyük otellerin aksine, her şeyin olması gerektiği gibi dizayn edildiği butik oteller, kendilerini rahat ve samimi bir ortamda hissetmek isteyenler için ideal.
Butik otel anlamını bulanıklaştıran soru ise otelin büyüklüğü ve oda sayısı fazlalığı farkeder mi? Eğer kocaman bir otelde, birbirini izleyen benzer öğelerle dolu kalmak istiyorsanız bu sorunun bir önemi yok ancak butik otel konseptinde 200 odalı bir resort beklememelisiniz. Peki neden? Çünkü butik oteller, her misafiriyle aynı derecede ilgilenmeyi, ihtiyaçlarına cevap vermeyi, birebir sohbet etmeyi ve onlara kendilerini evlerindeymiş gibi hissettirmeyi hedefler. Butik oteller, hizmet kalitesi ve personel samimiyetiyle diğer otellerden kendilerini ayırmayı başarıyorlar.
Apart otel nedir?Apart otel daha çok apartman ya da villa tarzında inşa edilmiş binalardan oluşur. Burada konaklayan misafirler yeme içme hizmetlerini otelden almaz, kendileri hallederler. Burası butik bir işletmeci tarafından işletilir. Apart otellerde mutfak daire içinde yer alır. Bu şekilde kişiler daha uygun bir tatil yapar, kendi getirdikleri yiyeceklerle kahvaltı ve akşam yemeklerini hazırlarlar. Apart otelde konaklamak isteyen kişiler daha ziyade kalabalık ailelerden oluşur. Bu otellerde en az 1 oda ve 1 salon bulunduğundan geniş aileler rahat eder.
Sözlükte otel ne demek?1. Yolcu ve gezmenlere geceleme olanağı sağlamak, bunun yanında yemek, eğlence gibi türlü hizmetleri sunmak ereğiyle kurulmuş işletme.
Cümle içinde kullanımıBeyoğlu civarında bir otelde yatmıştım.
- Sait Faik Abasıyanık
n. hotel, inn
Köken: Fransızca
otel nedir, Anlami.net sitemizde aradığınız soruların cevaplarını bulabilirsiniz, kelime anlamı, ne demek, sözlük anlamı, bulmaca cevapları, TDK sözlük,